Vooraf regelen

Er is een aantal zaken dat geregeld moet of kan worden tijdens de zwangerschap:

Moeders voor moeders

Als je tussen de 6 en 17 weken zwanger bent, kan je meedoen met het inzamelen van urine voor Moeders voor Moeders. Je helpt hiermee andere vrouwen, die om hormonale redenen moeilijk zwanger kunnen worden. Geef je op via: moedersvoormoeders.nl.

Kraamzorg

Wij werken met zzper’s, wij weten wie er bij jullie komt en jullie weten dit ook. Kraamzorg moet je wel vlot regelen, liefst voor 10-12 weken zwangerschap. Klik hier voor de lijst met kraamverzorgsters. Kraamzorg is ook voor ons belangrijk, omdat zij de noodzakelijke controles uitvoeren bij jou en je baby. Ook leert de kraamzorg jou je baby te verzorgen. Op de dagen dat wij jou bezoeken, hebben wij daar meestal geen tijd voor. Via handige links kun je aantal kraamzorg bureaus vinden.

Erkenning

Als jullie niet getrouwd zijn moet jullie ongeboren kind tijdens de zwangerschap officieel worden erkend. Dat kan bij het gemeentehuis in je woonplaats. Doe je dit niet, dan moet de moeder na de bevalling binnen drie dagen mee om de erkenning te regelen. Dat is niet aan te raden dus doe het voor de bevalling.

Werk en verlof

Zwanger en veilig werken: Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Verlof loondienst: Rijksoverheid
Verlof zelfstandig ondernemer: UWV
 

Wij kunnen je een zwangerschapsverklaring geven om je werkgever in te lichten over je zwangerschap.

Kraampakket

In het kraampakket vind je medische artikelen die nodig zijn bij en na de bevalling. Je kunt deze aanvragen bij je zorgverzekeraar. Zorg dat je je kraampakket voor 37 weken zwangerschap in huis hebt. Of je nu thuis of poliklinisch wilt bevallen, je hebt een kraampakket nodig.