Spiraaltje

Het spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes; het hormoonspiraaltje (Mirena) en het koperspiraaltje (T-safe of Multiload).

Het spiraaltje zorgt er voor dat het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor een eventueel bevruchte eicel (bij T-safe) zich niet kan innestelen in de baarmoederwand.

Indien je kiest voor het mirenaspiraal schrijven wij een recept voor waarna je het spiraal bij je apotheek kan ophalen. De T-safe spiraal is de enige spiraal die je zonder recept (online) kunt verkrijgen

De kosten voor het spiraal zul je meestal zelf moeten betalen. Vraag bij je zorgverzekeraar na in welke gevallen je mogelijk wel een vergoeding voor het spiraal krijgt.

Plaatsing

Wij kunnen de verschillende spiralen plaatsen. Je hoeft hiervoor niet al bekend te zijn bij ons in de praktijk. Je bent ook welkom indien je nog nooit zwanger bent geweest.

De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. Vóór de plaatsing doen we een inwendig onderzoek om de ligging van je baarmoeder te controleren. Vervolgens zullen we de spiraal plaatsen. Dit is vaak gevoelig en duurt een paar minuten. We adviseren je daarom ongeveer een uur van te voren 2 paracetamol of 1 ibuprofen in te nemen.

Indien je nog nooit bevallen bent plaatsen we de spiraal het liefst binnen 7 dagen na je menstruatie omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing en daarbij is het dan zeker dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Vanaf 10 weken na de bevalling kunnen wij een spiraal plaatsen. Dan is de baarmoedermond en de baarmoeder weer terug naar haar oude staat. Na een kiezersnede is dit na 12 weken.

Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel in de onderbuik hebben, die meestal van korte duur is. Daarbij kun je de eerste maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen we naar de bijsluiter.

Nacontrole

Wij maken zes weken na de plaatsing een evaluatieafspraak. Tot aan evaluatieafspraak zijn wij bereikbaar als je vragen hebt of tegen problemen aan loopt.

Spiraal verwijderen

Indien je de spiraal zou willen laten verwijderen omdat je zwanger wilt worden, ben je na verwijdering direct vruchtbaar. Je kunt ook een afspraak maken met ons om je spiraal weer te laten verwijderen.

Als je meer informatie wil of een afspraak om een spiraaltje te laten plaatsen of verwijderen, neem dan contact met ons op.

Kosten

Voor het plaatsen van het spiraal vragen wij een eigen bijdrage van 58 euro. Dit wordt doorgaans niet vergoed door de zorgverzekeraar en kun je contant of per factuur betalen.

Verwijderen Spiraal

Voor het verwijderen van de spiraal vragen wij een eigen bijdrage van 25 euro. Je bent na het verwijderen van het spiraal direct weer vruchtbaar.