8 weken controle, intake

Intakegesprek

De eerste controle vindt plaats rond 8 weken zwangerschap. We noteren je persoonlijke gegevens, vragen naar de gezondheidsgeschiedenis van jou en de vader van de baby, werksituatie, eventuele andere kinderen en familie. Daarnaast geven we veel informatie over de zwangerschap en onderwerpen rond de zwangerschap. Tijdens deze eerste controle beoordelen we ook of wij als verloskundigen uit de eerste lijn jouw zorg kunnen vervolgen of dat we je om medische redenen moeten doorsturen naar het ziekenhuis, de tweede lijn.

Tijdens de eerste controle bespreken we onder andere:

 • Prenatale screening
  We geven je informatie over verschillende prenatale testen. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om je kind te laten onderzoeken of je kind een verhoogde kans heeft op het syndroom van Down, Edwards, of Patau. Hiervoor kan je de NIPT test doen. Om te kijken of er aangeboren afwijkingen bij de baby zijn kun je kiezen voor een 13 weken echo en 20 weken echo. Hieronder worden de onderzoeken kort beschreven;

  NIPT

  De NIPT is een onderzoek waarbij bloed van de zwangere wordt onderzocht. De bloedafname kan worden verricht vanaf 11 weken zwangerschap. Het laboratorium onderzoekt het DNA in het bloed op chromosoomafwijkingen en kan zo bepalen of het kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. In het bloed van de zwangere zit DNA dat afkomstig is van de placenta (moederkoek) en DNA dat afkomstig is van de moeder. Het DNA van de placenta is bijna altijd hetzelfde als het DNA van het kind.

  Het laboratorium kan ook andere chromosoomafwijkingen dan down-, edwards- of patausyndroom vinden bij het kind, in de placenta en zeer zeldzaam bij de zwangere zelf. Dat zijn dan nevenbevindingen. Je beslist zelf van tevoren of je nevenbevindingen wilt weten. Klik hier voor meer informatie.

  13 weken echo (ETSEO) en 20 weken echo (TTSEO)

  De officiële benaming van de screeningsecho is het Eerste of Tweede Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (ETSEO en TTSEO).

  De 13 weken echo wordt tussen 12+3 en 14+3 weken uitgevoerd. De 20 weken-echo vindt plaats tussen de 18 en 22 weken zwangerschap. Bij de screeningsecho wordt onderzoek gedaan naar eventuele lichamelijke afwijkingen bij een ongeboren kind, zoals een open rug of een open schedel. Er wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen, het hoofd, hart, de buikholte en armen en benen. Tevens wordt er gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Het geslacht is in de meeste gevallen te bepalen bij de 20 weken echo en als je ernaar vraagt, krijg je dit te horen. Dit geeft overigens geen volledige zekerheid en is niet het doel van het onderzoek.

  Niet alle aandoeningen zijn zichtbaar op een screeningsecho. Een 'goede' echo is dus geen garantie op een gezond kind. Bij twijfel of onduidelijkheid op de echo wordt deze herhaald bij het screeningscentrum of in een academisch ziekenhuis. Dit betekent niet direct dat er iets 'niet goed' is aan het kindje.

  Deze prenatale screening wordt extern gedaan in een echocentrum. Klik hier voor meer informatie.

  (https://www.pns.nl/13-wekenecho, https://www.pns.nl/20-wekenecho)
 • Termijn echo
  Hiermee wordt je uitgerekende datum bepaald; wat de eerste dag van je laatste menstruatie ook is. Deze echo vindt plaats tussen de 10e en 12e zwangerschapsweek, bij ons op de praktijk.
 • Bloedonderzoek
  Aan het begin van de zwangerschap testen we je bloed op: bloedgroep, Rhc-antistoffen, irregulaire antistoffen (antistoffen, die je misschien tegen een andere bloedgroep of bloedgroepcomponent hebt gemaakt), ijzergehalte (Hb, MCV enz.), suikergehalte (glucose), HbsAg (hepatitis B), HIV, Lues (syfilis, geslachtsziekten) en Rubella (rode hond, of je antistoffen hebt tegen rubella) Zie ook rivm.nl
 • Voedingsadviezen
  Tijdens de zwangerschap moet je oppassen met wat je eet: geen rauw vlees zoals niet-doorbakken biefstuk, filet americain of ossenworst.
  Wat wel mag: goed doorbakken vlees en ook gerookte vis, zolang het maar niet vacuümverpakt is. Ook rauwe vis vers van de visboer mag en gebakken of gekookte schelpdieren.
  Rauwmelkse kazen mogen niet, hierbij gaat het vooral om de speciale, zachte kazen die gemaakt zijn met rauwe melk.
  Verder mag je ook niet teveel lever, één portie per dag. Daarin zit vitamine A, dat mag je niet te veel hebben tijdens je zwangerschap.
  Als je gezond en gevarieerd eet, heb je tijdens de zwangerschap geen extra vitaminen nodig. Heb je toch behoefte aan iets extra’s, kun je zwangerschapsvitamines nemen. Hierin zit minder vitamine A en meer ijzer.
  voedingscentrum.nl (1) en voedingscentrum.nl (2).
 • Foliumzuur
  Als je een kinderwens hebt denk dan altijd goed aan het gebruik van foliumzuur voor het zwanger worden, liefst drie maanden voor de zwangerschap. Kijk ook op voedingscentrum.nl voor meer informatie over foliumzuur. Het wordt aangeraden foliumzuur te slikken tot 10-12 weken zwangerschap. Is je zwangerschap niet gepland en kom je er na 8-9 weken achter kun je altijd nog drie tot vier weken foliumzuur slikken.
 • Sporten
  Sporten mag tijdens de zwangerschap zolang je goed naar je lichaam luistert. Zoek niet je grenzen op. Contactsporten zoals hockey, voetbal en handbal raden we af na 16 weken zwangerschap.