8 weken controle, intake

Intakegesprek

De eerste controle vindt plaats rond 8 weken zwangerschap. We noteren je persoonlijke gegevens, vragen naar de gezondheidsgeschiedenis van jou en de vader van de baby, werksituatie, eventuele andere kinderen en familie. Daarnaast geven we veel informatie over de zwangerschap en onderwerpen rond de zwangerschap. Tijdens deze eerste controle beoordelen we ook of wij als verloskundigen uit de eerste lijn jouw zorg kunnen vervolgen of dat we je om medische redenen moeten doorsturen naar het ziekenhuis, de tweede lijn.

Tijdens de eerste controle bespreken we onder andere:

  • Prenatale screening
    We geven je informatie over verschillende prenatale testen. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om je kind te laten onderzoeken of je kind een verhoogde kans heeft op het syndroom van Down, Edwards, of Patau. Hiervoor kan je de NIPT test doen. Om te kijken of er aangeboren afwijkingen bij de baby zijn kun je kiezen voor een 13 weken echo en 20 weken echo. Hieronder worden de onderzoeken kort beschreven;

    NIPT

    De NIPT is een onderzoek waarbij bloed van de zwangere wordt onderzocht. De bloedafname kan worden verricht vanaf 11 weken zwangerschap. Het laboratorium onderzoekt het DNA in het bloed op chromosoomafwijkingen en kan zo bepalen of het kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. In het bloed van de zwangere zit DNA dat afkomstig is van de placenta (moederkoek) en DNA dat afkomstig is van de moeder. Het DNA van de placenta is bijna altijd hetzelfde als het DNA van het kind.

    Het laboratorium kan ook andere chromosoomafwijkingen dan down-, edwards- of patausyndroom vinden bij het kind, in de placenta en zeer zeldzaam bij de zwangere zelf. Dat zijn dan nevenbevindingen. Je beslist zelf van tevoren of je nevenbevindingen wilt weten. Klik hier voor meer informatie of www.pns.nl/nipt.

    13 weken echo (ETSEO)

    Het doel van de 13 wekenecho/ETSEO is om in een vroeg stadium van de zwangerschap te onderzoeken of het ongeboren kind lichamelijke afwijkingen heeft. Ernstige afwijkingen - zoals een open schedel of een groot defect in de buikwand - kunnen mogelijk vroeg in de zwangerschap worden ontdekt.

    De 13 en 20 wekenecho/SEO hebben hetzelfde doel. Ze vervangen elkaar niet, maar vullen elkaar aan. Hoewel je kindje rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld is dan rond 20 weken, zijn sommige (ernstige) afwijkingen al wel te zien. Als de echoscopiste een afwijking vermoedt, kan de zwangere vroeg in de zwangerschap eventueel vervolgonderzoek laten uitvoeren. Ook heeft zij meer tijd om te bepalen wat zij met de uitslag doet. Bij de 20 wekenecho zijn veel structuren (zoals het hart) verder ontwikkeld. Daardoor kan de echoscopiste je kindje meer in detail onderzoeken.

    Voor wie is de 13 wekenecho/ETSEO?

    Jij (de zwangere) bepaalt zelf of je een 13 wekenecho/ETSEO laat uitvoeren. Om die keuze te kunnen maken, vraagt de verloskundige bij het eerste bezoek of de zwangere een counselingsgesprek wil. Zonder dit gesprek kan je niet deelnemen aan het onderzoek.

    Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden voor dit onderzoek gedaan kan worden:

    • Je moet je toestemming voor dit onderzoek geven en hiervoor tekenen, dit doe je tijdens het counselingsgesprek bij de verloskundige.
    • Het onderzoek kan alleen worden gedaan bij een zwangerschap vanaf 12 weken en 3 dagen tot 14 weken en 3 dagen. Heb je bijvoorbeeld een vakantie gepland in deze periode dan kan je niet deelnemen aan het onderzoek, er worden hierop geen uitzonderingen gemaakt.
    • De 13 weken echo wordt door ons na de termijnecho ingepland.
  • Termijn echo
    Hiermee wordt je uitgerekende datum bepaald; wat de eerste dag van je laatste menstruatie ook is. Deze echo vindt plaats tussen de 10e en 12e zwangerschapsweek, bij ons op de praktijk.
  • Bloedonderzoek
    Aan het begin van de zwangerschap testen we je bloed op: bloedgroep, Rhc-antistoffen, irregulaire antistoffen (antistoffen, die je misschien tegen een andere bloedgroep of bloedgroepcomponent hebt gemaakt), ijzergehalte (Hb, MCV enz.), suikergehalte (glucose), HbsAg (hepatitis B), HIV, Lues (syfilis, geslachtsziekten) en Rubella (rode hond, of je antistoffen hebt tegen rubella) Zie ook rivm.nl
  • Voedingsadviezen
    Tijdens de zwangerschap moet je oppassen met wat je eet: geen rauw vlees zoals niet-doorbakken biefstuk, filet americain of ossenworst.
    Wat wel mag: goed doorbakken vlees en ook gerookte vis, zolang het maar niet vacuümverpakt is. Ook rauwe vis vers van de visboer mag en gebakken of gekookte schelpdieren.
    Rauwmelkse kazen mogen niet, hierbij gaat het vooral om de speciale, zachte kazen die gemaakt zijn met rauwe melk.
    Verder mag je ook niet teveel lever, één portie per dag. Daarin zit vitamine A, dat mag je niet te veel hebben tijdens je zwangerschap.
    Als je gezond en gevarieerd eet, heb je tijdens de zwangerschap geen extra vitaminen nodig. Heb je toch behoefte aan iets extra’s, kun je zwangerschapsvitamines nemen. Hierin zit minder vitamine A en meer ijzer.
    voedingscentrum.nl (1) en voedingscentrum.nl (2).
  • Foliumzuur
    Als je een kinderwens hebt denk dan altijd goed aan het gebruik van foliumzuur voor het zwanger worden, liefst drie maanden voor de zwangerschap. Kijk ook op voedingscentrum.nl voor meer informatie over foliumzuur. Het wordt aangeraden foliumzuur te slikken tot 10-12 weken zwangerschap. Is je zwangerschap niet gepland en kom je er na 8-9 weken achter kun je altijd nog drie tot vier weken foliumzuur slikken.
  • Sporten
    Sporten mag tijdens de zwangerschap zolang je goed naar je lichaam luistert. Zoek niet je grenzen op. Contactsporten zoals hockey, voetbal en handbal raden we af na 16 weken zwangerschap.